ET KYSTNÆRT MØBEL

Vi har i dag et overforbrug af materialer, som vi alle bør forholde os til. I Danmark har vi en kyststrækning på 7.200km, hvorfor ikke udnytte dette, når vi i fremtiden producerer nye møbler eller byggematerialer. Projektet er et eksempel på, hvordan man kan producere et siddemøbel i et bæredygtigt tangmateriale, uden at gå på kompromis med æstetikken og kvaliteten.
 

Mit mål med dette projekt har været, at skabe et møbel, der lægger vægt på en bæredygtig tankegang.

I dag er der stor fokus på forbrug af de materialer, der ofte anvendes til møbelproduktion. Derfor synes jeg, det kunne være interessant at arbejde med et bæredygtigt alternativt materiale. 

Efter et besøg på Dansk Teknologisk Institut fik jeg indsigt i fiberkompositter herunder ålegræs som byggemateriale og hvilke muligheder, der kan være i disse naturprodukter. Dette var startskuddet til mit projekt. 

 

Ålegræs som materiale

Ålegræs, også kaldt bændeltang, er et materiale, som naturligt bliver skyllet ind fra fjorden/havet. Ålegræs bliver bl.a. tørret på markerne og anvend til tangtage. For at få kendskab til mulighederne med anvendelse af ålegræs, hentede jeg inspiration på Læsø og fik dermed indsigt i den gamle tækkekunst. 

Foruden tangtagene på Læsø har man i gamle dage brugt ålegræs i stedet for hø og halm til madrasfyld, da lus og lopper ikke kunne trives i det saltholdige ålegræs. 

Den danske møbelvirksomhed SKALMA fra 1904 startede endda med at producere madrasser lavet af tang fra Limfjorden. Ligeledes GETAMA der i 1899 specialiserede sig i tangmadrasser, deraf navnet GEdsted TAng MAdrasfabrik.

 

Fremstilling af et kompositmateriale af tang

Den teknik jeg lærte på Læsø, eksperimenterede jeg med på Kunstakademiet i et møbelmæssigt sammenhæng. Jeg fandt hurtigt ud af, at ålegræs i sig selv ikke kunne anvendes som møbelmateriale, da det langsomt smuldrede. Jeg blev derfor nød til at finde en løsning på at sammenholde ålegræs, en løsning som samtidigt opfyldte mit ønske om et 100 % bionedbrydeligt tangmateriale. 

Ud fra en viden jeg har erhvervet fra et tidligere projekt, hvor jeg eksperimenterede med genbrugspapir og pap til et møbel, vidste jeg, hvordan man sammensætter en god fiberkomposit, som efterfølgende kan formgives. 

Kompositmateriale fremkommer ved at blande to komponenter med forskellige egenskaber. Ved at tage de inviduelle egenskaber opnår man en højere fællesegenskab.

Jeg begyndte med den erfaring, at udvikle et kompositmateriale af ålegræs som fiber samt et bionedbrydeligt bindemiddel. Bindemiddelet var i første omgang trælim efterfølgende stivelse udvundet af brunalger.

Gennem interviews, kom jeg i kontakt med virksomheden CP Kelco, som er verdens største producent af carrageenan og pektin. Carrageenan udtrækkes af rødalger og bruges som fortykningsmiddel i fødevarer ligesom gelatine. Når carrageenan pulver og vand tørrer dannes der en hård masse. Ved at blande ålegræs og carrageenan, og efterfølgende tørre massen, skabte jeg et stærkt plademateriale. 

 

Møblet

Gennem udvikling af materialet har jeg eksperimenteret med formgivning, styrke, udseende og blandingsforhold.

Projektets fokus har været på udvikling af tangmaterialet. Formgivningsforsøg viste, at skallen skal være en halvkugle, således stolen har styrkegivende sider, ellers vil ryglænet ikke have tilstrækkelig funktionsstyrke. 

Møblet er valgt som en loungestol, der formmæssigt henter inspiration fra de monolitiske tangtage på Læsø. Stolen har et naturligt udtryk, der ærligt gengiver materialets tekstur. 

Ud fra en 3D model af møblet fremstillede jeg en støbeform i flamingo ved hjælp af en CNC fræser. Formen blev beklædt med tape, for at undgå at tangmaterialet klistrede til formen. Efterfølgende blandede jeg store mængder af ålegræs, vand og carrageenan, som blev fastgjort til støbeformen i en tykkelse på ca. 40 mm. For at uddrive vandet blev støbeformen sat til tørring i en ovn i ca. 3 dage. Herefter var tangskallen indtørret til en tykkelse på ca. 10 mm og kunne dermed fjernes fra støbeformen, kanten af tangskallen blev formet til stolens form.

 

Cirkulær økonomi

Jeg har gennem hele udviklingen af stolen haft stor fokus på cirkulær økonomi samt fokus på ansvarsbevidst bortskaffelse.

Møblet består af tre dele – en skal fremstillet i 100% bionedbrydelig tang, understel i træ og beslag i messing. Det er muligt, at skille stolen ad ved blot at anvende to umbraconøgler og genbruge/bortskaffelse de enkelte dele hver for sig.

 
 
Pressemateriale

The Coastal Furniture – Press kit

 

 

Omtale

KADK afgangsprofil: Et kystnært møbel

Link: https://kadk.dk/project/et-kystnaert-moebel

 

En bæredygtigt stol skabt af ålegræs fra Danmarks kyst

Link: http://designerstuen.dk/baeredygtigt-stol-skabt-af-aalegraes-tang

 

Afgangsudstilling med blik for miljø og mennesker

https://kadk.dk/nyheder/afgangsudstilling-med-blik-miljoe-og-mennesker

 

Dansk Design Center

https://danskdesigncenter.dk/da/nordic-design-competition-here-are-winners

 

Dezeen.com

https://www.dezeen.com/2018/11/11/sustainable-nordic-chair-competition-design/

 

Material District

https://materialdistrict.com/article/sustainable-nordic-chairs/

 

Statens Værksteder for Kunst

https://svfk.dk/project/nikolaj-thrane-carlsen-kystnaere-moebler

 

Andre

https://www.norden.org/da/nyhed/nordisk-designkonkurrence-her-er-vinderne

https://www.norden.org/sv/nyhed/nordisk-designtavling-har-ar-vinnarna

https://www.trae.dk/artikel/baeredygtige-stole-besoeger-cop24/

https://enkimagazine.com/the-nordics-nordic-sustainable-chairs-the-winners/

https://www.energy-supply.dk/article/view/634980/dansk_designstol_udstilles_til_klimatopmode

https://danskdesigncenter.dk/da/nordic-design-competition-here-are-winners

http://www.formmagazine.com/en/2018/11/12/sustainable-chairs-five-climate-smart-nordic-chairs/

https://undelete.news/post/nordic-design-competition-here-are-the-winners/268522

http://www.dv.is/fokus/2018/11/07/kollhrif-hlutu-vinninginn-islandi/

https://sio.fi/fi/uutinen/smuli-naamangan-tuoli-edustaa-suomea-pohjoismaisessa-kilpailussa/

https://bkb.mpweekly.com/cu0004/20181122-85244

https://www.puuinfo.fi/tiedote/viisi-pohjoismaista-kestävän-kehityksen-designtuolia-puolan-ilmastokokoukseen

http://m.designdb.com/index.html?menuno=1070&bbsno=30202&boardno=596&ztag=rO0ABXQANDxjYWxsIHR5cGU9ImJvYXJkIiBubz0iNTk2IiBza2luPSJwaG90b19iYnMiPjwvY2FsbD4%3D&siteno=15&act=view

https://www.ninjamarketing.it/2018/12/10/sedie-di-design-sostenibili/

http://www.iarch.cn/thread-40930-1-1.html

 

Scroll to Top